bolier architecten

Extra subsidie voor woningeigenaren


Vanaf 1 januari 2024 is er voor woningeigenaren extra subsidie beschikbaar voor toepassing van biobased bouwmaterialen. In de Nationale Aanpak Biobased Bouwen wordt door de rijksoverheid hiervoor de komende 2 jaar €1,4 miljoen gereserveerd.


biobased gevelisolatie: €6,-/m2 extra subsidie

biobased dakisolatie: €5,-/m2 extra subsidie

Biobased bouwen

Biobased bouwen is een duurzame bouwbenadering die gebruik maakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen in het bouwproces. Deze materialen zijn afkomstig uit plantaardige bronnen, zoals hout, stro, bamboe en hennep, in plaats van traditionele materialen op basis van fossiele brandstoffen. 


Bolier Architecten zet zich in om particulieren te helpen bij het realiseren van biobased projecten die gezond en milieuvriendelijk zijn. We bieden expertise en advies op maat om ervoor te zorgen dat uw biobased (ver)bouwproject kwalitatief wordt uitgevoerd en u optimaal profiteert van de voordelen.

Voordelen

Biobased bouwen biedt vele voordelen voor wie een gezonde en duurzame woning wil. Door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, hennep of vlas wordt de luchtkwaliteit verbeterd en worden giftige stoffen vermeden. De belangrijkste redenen om te kiezen voor deze materialen:


  • Gezonder binnenklimaat door vochtregulerend vermogen
  • Positieve invloed op de akoestiek van een ruimte
  • Snel hernieuwbaar (nagroeibaar tijdens levensduur)
  • CO2 opslag in het materiaal ('embodied carbon')
  • Zeer lage milieubelasting draagt bij aan een 'Paris-Proof' bouwpraktijk

Global Warming Potential (GWP)

in kg CO2 eq van 1 m2 isolatie (met gelijke isolatiewaarde: U = 0,15).

bron: www.materialepyramiden.dk

Aandachtspunten

Bij de toepassing van biobased bouwmaterialen en -systemen in het belangrijk op een aantal dingen te letten:


  • Verantwoorde herkomst van de materialen: Zijn de materialen afkomstig uit duurzaam beheerde bronnen?


  • Samenstelling van de materialen: Zitten er er geen pesticide of giftige toeslagmaterialen in het materiaal?

  • Bouw luchtdicht maar dampopen: houd rekening met de dampdifussieweerstand van de verschillende materialen en pas waar nodig de juiste folies toe. Zorg dat elementen luchtdicht op elkaar aansluiten, plaats afdichtingsband of tape de naden af. Gebruik geen PUR maar flexibele isolatie om grotere kieren en gaten af te dichten.

  • Zorg voor voldoende thermische massa: hierdoor blijft het in de zomer langer koel binnen en ben je, zeker in combinatie met buitenzonwering, minder afhankelijk van actieve klimaatbeheersing (Airco).

Mogelijkheden

Biobased bouwmaterialen kunnen gebruikt worden voor zowel renovatie als nieuwbouwprojecten. Ze zijn uitermate geschikt voor doe-het-zelvers en die bijvoorbeeld hun zolder willen isoleren maar er zijn ook diverse prefab bouwsysteem beschikbaar waarmee snel en efficient nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden met betrekking tot:


Biobased isoleren van uw bestaande woning

Houtbouwconcepten voor verbouw of nieuwbouw

Duurzaamheid en onderhoud van biobased gevelbekleding

Hennep- of strobouwsystemen

Lokale aannemers en leveranciers voor uw biobased project


Over houtbouw bestaan veel vooroordelen. De publicatie Houtbouwmythes ontkracht (Pablo van der Lugt, okt. '21) maakt helder onderscheid tussen fabels en feiten.

Daan Bolier Architect

"Ik geloof in een persoonlijke aanpak op basis van respect en vertrouwen. Goede communicatie staat daarbij centraal. Mijn doel is het creëren van een gezonde, duurzame leefomgeving door middel van moderne, concrete en betaalbare architectuur."


Daan Bolier - Architect